Dieta lekkostrawna – co jeść, a czego unikać?

Dieta lekkostrawna kojarzona jest z żywieniem szpitalnym i kleikiem ryżowym. Jednak ma ona dużo szersze zastosowanie i może być prowadzona również w warunkach domowych.

Dieta lekkostrawna opiera się na spożywaniu pokarmów łatwo ulegających trawieniu. Aby nie generowała niedoborów składników pokarmowych, powinna być modyfikacją diety opartej o zasady zdrowego żywienia.

Głównym celem diety lekkostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego oraz ułatwienie wchłaniania składników odżywczych.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna polega na eliminacji produktów i potraw ciężkostrawnych. Redukcji ulega spożycie błonnika, eliminowane są także potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu. Posiłki nie powinny zalegać długo w żołądku.

Oprócz doboru składników ważna jest także forma ich obróbki. Bezwzględnie należy unikać smażenia, wędzenia, grillowania oraz pieczenia z dodatkiem tłuszczu. Zalecane jest gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu.

Dla kogo polecana jest dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna polecana jest dla osób, które z różnych powodów muszą odciążyć układ pokarmowy. Zalecana jest:

  • po zabiegach operacyjnych dotyczących przewodu pokarmowego,
  • w stanach zapalnych żołądka i jelit,
  • podczas infekcji przebiegających z gorączką,
  • dla osób unieruchomionych,
  • dla seniorów.

Dieta powinna być stosowana tak długo, jak jest to konieczne i możliwie najszybciej rozszerzana, by uniknąć ryzyka niedoboru składników pokarmowych.

Zasady diety lekkostrawnej

Należy pamiętać o kilku zasadach dotyczących diety lekkostrawnej:

  • odpowiednia podaż płynów – około 2 litrów na dobę, w małych porcjach,
  • zalecanych jest od 4 do 6 posiłków w ciągu dnia,
  • potrawy powinny być dokładnie przeżuwane,
  • optymalna temperatura potraw powinna być umiarkowana, unikając spożywania potraw gorących i zimnych,
  • owoce i warzywa powinny być gotowane, mogą być także przecierane,
  • ostatni posiłek należy spożyć 2-3 godziny przed snem.

Spożycie błonnika

Pomimo, iż spożycie błonnika na diecie lekkostrawnej powinno być ograniczone, należy także dbać, by nie było zbyt niskie. Rekomendowana ilość to maksymalnie 25 g na dobę.

Błonnik przyczynia się do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, wpływając między innymi pozytywnie na mikrobiotę jelitową, wspiera także perystaltykę jelit.

W diecie lekkostrawnej zalecana jest frakcja rozpuszczalna błonnika. Znaleźć ją można między innymi w jabłkach, owocach cytrusowych, owocach jagodowych, marchwi, brokułach i siemieniu lnianym.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

W diecie lekkostrawnej ważna jest obserwacja organizmu i reakcji na poszczególne składniki, jednak do produktów zalecanych na diecie lekkostrawnej zalicza się:

  • produkty zbożowe: pieczywo pszenne oraz w ograniczonej ilości graham, kasza manna, kukurydziana, jaglana, kuskus, biały ryż, makarony pszenne, płatki jaglane, ryżowe
  • owoce i warzywa – pozbawione skórki i pestek: ziemniaki, pomidor, marchew, dynia, jabłka, morele, pomarańcze, brzoskwinie, melony, banany
  • mięso i ryby: cielęcina, drób, królik, chude wędliny, dorsz, mintaj, leszcz, pstrąg, sandacz, tuńczyk, sola
  • jaja: na miękko, w koszulkach, na parze
  • nasiona roślin strączkowych: niewielkie ilości tofu
  • nabiał: chude mleko, jogurty naturalne, kefir, chudy twaróg
  • tłuszcze: oleje roślinne (rzepakowy, oliwa, lniany), masło, margaryny miękkie
  • napoje: woda niegazowana mineralna, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe
  • przyprawy: koperek, majeranek, bazylia, pietruszka, wanilia

Dieta lekkostrawna – czego unikać?

Należy unikać produktów o wysokiej zawartości błonnika i tłuszczu, długo zalegających w przewodzie pokarmowym. Można zaliczyć do nich:

  • produkty zbożowe: pieczywo razowe, produkty pełnoziarniste, makarony razowe, ryż brązowy, wyroby cukiernicze, kasza pęczak, gryczana, płatki owsiane górskie
  • owoce i warzywa: śliwki, czereśnie, gruszki, warzywa kapustne, czosnek, cebula, rzodkiew, papryka
  • mięso i ryby: boczek, słonina, golonka, kaczka, gęś, kaszanka, salami, podroby
  • jaja: surowe i smażone
  • nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, groch, soja, fasola
  • nabiał: śmietana, sery topione, sery pleśniowe, ser feta
  • tłuszcze: smalec, słonina, boczek, olej kokosowy, olej palmowy, twarde margaryny, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam
  • napoje: gazowane, kawa, mocna herbata, alkohol
  • przyprawy: pieprz, papryka, chrzan, czosnek, ocet
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *